Pensioen/lijfrente

Als ZZP’er bouwt u geen pensioen op via een werkgever. U moet daarom zelf uw inkomen voor later regelen.

Een vuistregel is dat uw inkomen na pensionering met maximaal 30% mag dalen, met andere woorden uw inkomen na pensionering bedraagt 70% van uw laatste inkomen.

Na pensionering bestaat het inkomen uit vier delen:

1. AOW
2. Pensioen opgebouwd bij werkgevers
3. Zelf opgebouwd pensioen
4. Privévermogen

De meeste ZZP’ers hebben niet genoeg om het verschil tussen het inkomen van 70% en de AOW te dichten. Als dit bij u het geval is, dan doet u er verstandig aan om extra pensioen te gaan opbouwen.

Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.

 

Pensioen/lijfrente

Een daarvan is een aanvullende pensioen opbouwen door uw fiscale jaarruimte en/of reserveringsruimte te benutten. U mag uw inleg, maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte, bij uw belastingaangifte aftrekken van uw inkomen in box 1.

Beleggen voor pensioen doet u voor een lange termijn. Het kapitaal dat u binnen de verzekering hebt opgebouwd, kunt u niet op elk moment opnemen. Dat kan pas op de einddatum van de verzekering. Het bedrag dat op dat moment beschikbaar komt, moet u dan gebruiken om een aanvullend pensioen (lijfrente) aan te kopen.

Met een lijfrente ontvangt u dan periodiek een uitkering. U betaalt inkomstenbelasting en sociale premies over de uitkeringen op het moment dat u ze ontvangt. Als u op dat moment in een lagere belastingschaal valt, heeft u een belastingvoordeel.

Hoe hoog het bedrag precies is dat op de einddatum beschikbaar komt, is vooraf niet met zekerheid te zeggen. Dat is namelijk afhankelijk van de bedragen die u inlegt tijdens de looptijd en het behaalde rendement van de beleggingen.

Andere manieren zijn:

  • zelfstandig sparen
  • banksparen
  • ZZP pensioenfonds

Het regelen van pensioen wordt vaak op de lange termijn geschoven. Maar hoe later u met het opbouwen van uw pensioen begint, hoe groter de kans op dat u een (enorme) terugval in inkomen hebt na uw pensionering. Regel daarom uw pensioen op tijd. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Heeft u hulp nodig of wilt u meer weten? Neem contact met ons op.

Contact
© 2023 G&S Assurantiën | All rights reserved | Web design & development by: Dunico websites en reclame
© 2023 G&S Assurantiën | All rights reserved 
Web design & development by: Dunico websites en reclame
chevron-down